Drumul spre viață și pace lăuntrică este drumul sfintei cruci și a răstignirii zilnice
Thomas à Kempis (cca. 1380 – 26 iulie 1471) a fost un călugăr agustinian, copist și scriitor de cărți creștine și devoțiuni. Este cel mai cunoscut pentru clasicul său devotat, Imitația lui Hristos. Viața și ostenelile lui Thomas à Kempis lasă unul dintre cele mai clare exemple de renaștere spirituală generate de frații vieții comune, o frăție comunală fondată în Olanda în secolul al XIV- lea pentru a promova creșterea creștină, educația religioasă și devotamentul față de Hristos .
Sumar – Thomas à Kempis
Cunoscut și ca: Thomas Hemerken
Cunoscut pentru: călugăr german, copist și autor al devotamentului creștin clasic, Imitația lui Hristos. El a fost, de asemenea, un membru devotat al Fraților vieții comune.
Născut: Data exactă necunoscută; cel mai probabil în 1379 sau 1380, în Kempen, Germania
Decedat: 26 iulie 1471, lângă Zwolle, Olanda
Lucrări alese: Imitația lui Hristos, o meditație la întruparea lui Hristos, predici despre viața și pasiunea Domnului nostru, rugăciuni și meditații despre viața lui Hristos
Citat notabil: “Cu plăcere dorim să facem alți bărbați perfecți, dar nu vom modifica propria noastră vină”. ( Imitația lui Hristos )
Viața de devoțiune
Thomas à Kempis s-a născut Thomas Hemerken în Kempen, un oraș din valea Rinului, la nord-vest de Köln, Germania. Toma a luat mai târziu numele său, Kempis. Părinții lui erau țărani săraci și el avea un frate.
Thomas și-a început educația formală în jurul vârstei de 12 ani, în 1392, la faimoasa școală catedrală de la Deventer din Olanda. În timp ce studia, l-a cunoscut pe Florentius Radewijns, un predicator de renume și un membru apreciat al Fraților vieții comune. Recunoscând în virtutea spirituală a lui Thomas și o înclinare spre evlavie, Radewijns l-a atras pe tânărul Thomas sub aripa sa.
Întrucât Thomas nu avea fonduri pentru a-și plăti camera și pensiunea, Radewijns l-a invitat pe băiat să rămână la el acasă și i-a oferit cărți și bani de școlarizare pentru școală. Atunci a fost o practică obișnuită ca frații vieții comune să ajute la susținerea și educarea copiilor săraci. La un moment dat în tinerețe, Thomas a locuit printre frați la casa lor comunală de la Deventer și a scris cu drag despre experiență:
„Tot ce am câștigat, am dat comunității. Aici am învățat să citesc și să scriu Sfintele Scripturi și cărți despre subiecte morale, dar prin conversația dulce a fraților m-am inspirat și mai puternic să disprețuiesc lumea. Am avut plăcere în conduita lor evlavioasă.”
Imitând pe Hristos
În jurul vârstei de 20 de ani, Thomas Kempis a intrat pe Muntele Sf. Agnes, o mănăstire olandeză recent fondată olandeză asociată cu frații vieții comune. La vremea aceea, Thomas fratele mai mare Ioan, unul dintre fondatorii fraților vieții comune, era superiorul mănăstirii. Cu excepția unei perioade scurte de timp în care comanda a fost mutată la Lunekerke, în Friesland, Thomas a locuit pe Muntele St. Agnes, lângă Zwolle, în Olanda, pentru tot restul vieții.
Așa cum era obișnuit pentru Frați, una dintre întreprinderile primare ale lui Thomas a fost să copieze manuscrise, inclusiv Biblia, pe care le-a copiat în totalitate de cel puțin patru ori. A învățat, de asemenea, călugări începători în disciplinele vieții spirituale. În acest rol, el a scris devotamente, predici și învățături practice. Unele dintre subiectele pe care le-a abordat includeau smerenia, harul, sărăcia, castitatea și viața sfinților. La vârsta de treizeci de ani, în 1413, Thomas a fost hirotonit în preoție.
Între 1420 și 1427, Thomas Kempis a scris patru broșuri care au devenit cunoscute colectiv sub numele de Imitația lui Hristos. În ele a expus această cerință primară pentru a trăi viața creștină mai profundă:
„Trebuie să imităm viața lui Hristos și căile sale, pentru a fi cu adevărat luminate și eliberate de întunericul propriilor noastre inimi. Să fie cel mai important lucru pe care îl facem, apoi, să reflectăm asupra vieții lui Isus Hristos.”
Până la sfârșitul secolului al XV-lea, Imitația lui Hristos a fost publicată în latină, franceză, germană, italiană, engleză și spaniolă. Un istoric a scris această descriere a lui Thomas Kempis și devotamentul său clasic:
„Era umil, blând, gata să dea mângâiere; fervent în îndemnurile și rugăciunile sale, spirituale, contemplative și în eforturile sale în această direcție au dus în cele din urmă la alcătuirea unui tratat original, care până în această oră rămâne una dintre cele mai perfecte compoziții din literatura religioasă, de mulți considerată cea mai frumoasă producție neinspirată. Imitația lui Hristos.”
Precursor al Reformei
Imitația lui Hristos a influențat foarte mult viitorii scriitori creștini precum Martin Luther, Samuel Johnson și George Eliot. Fondatorul iezuiților, Ignatie de Loyola, a îndrăgit atât de mult cartea, încât citea un capitol din ea în fiecare zi și dădea adesea copii ale devotamentului ca daruri. John Wesley, fondatorul Metodismului, credea că acesta conținea cel mai bun rezumat al vieții creștine pe care l-a citit vreodată. Până în zilele noastre, Imitația lui Hristos rămâne una dintre cele mai influente lucrări devoționale din istoria creștină.
Călugării care au locuit cu Thomas à Kempis au fost profund inspirați de fervoarea sa religioasă intensă. Când a murit în 1471, prezența sa la Muntele Sf. Agnes a făcut faimoasă mănăstirea.
Thomas à Kempis a fost un consilier spiritual foarte căutat și, împreună cu frații săi, a slujit nu doar devotaților religioși, ci și oamenilor obișnuiți. În timp ce el și frații nu s-au alăturat niciodată Reformei protestante, munca lor în rândul oamenilor obișnuiți a contribuit cu siguranță la o mare mișcare. Unii istorici l-au numit pe Thomas à Kempis un înaintaș al Reformei.
În timp ce contribuția lui Thomas à Kempis la istoria creștină este legată aproape exclusiv de unicul său devotament umil, impactul acelei realizări unice a fost profund, îmbelșugat și îndelungat.
Surse
„Thomas à Kempis”. Enciclopedia literaturii biblice, teologice și ecleziastice (vol. 5, p. 33)
„Thomas à Kempis”. 131 Creștinii Toți ar trebui să știe (p. 262)
„Thomas à Kempis”. Dicționarul Westminster al teologilor (prima ediție, p. 203)
„Thomas à Kempis”. Cine este cine în istoria creștină (p. 672)
Date biografice preluate de pe Religiousopinions.com